Voor onderzoeksbeesten en ontwerphelden

W&T Challenge 010


Over W&T Challenge 010

De W&T Challenge 010 daagt zowel kinderen, als leerkrachten uit om op een speelse manier aan de slag te gaan met Wetenschap en Technologie (W&T) en zorgt ervoor dat leerkrachten vertrouwd raken met W&T in de klas. Het maakt niet uit of je er wel of geen verstand van hebt en of je wel of niet technisch bent. Iedere Rotterdamse leerkracht op een basisschool en BSO-groepsleider kan gratis meedoen aan de W&T Challenge 010.

Er zijn vier verschillende challenges en jij kiest waar je aan mee wil doen. Wat is jouw challenge?

  1. Samen met de kinderen op school of BSO bedenken van een onderzoeksvraag
  2. Uitvoeren van de opdrachten in de vorm van uitdagingen met jouw klas of groep
  3. Schitteren tijdens de grote finale waar de kinderen hun oplossingen voor de uitdagingen uit de challenges presenteren aan een deskundige jury

De W&T Challenge 010 wordt georganiseerd door Stichting DOENK en Creative Desk.


Waarom meedoen?

De W&T Challenge 010 is dè Wetenschap & Technologie challenge voor Rotterdamse basisscholen en BSO’s. De bedoeling van de challenge is dat kinderen van 4 tot 12 jaar op een creatieve en speelse manier kennismaken met de wereld van Wetenschap & Technologie. En dat leerkrachten via de verschillende challenges vertrouwd raken met W&T onderwijs en het Onderzoekend & Ontwerpend Leren in de klas.

Speelse kennismaking

Deelname aan de W&T Challenge 010 biedt jou de mogelijkheid om W&T onderwijs vorm te geven op jouw school of BSO. Het geeft handvatten om met de werkvorm Onderzoekend & Ontwerpend Leren aan de slag te gaan en het je meer ‘eigen te maken’.

Meedoen aan de W&T Challenge 010 is gratis. Ook de begeleiding* die je als leerkracht of groepsleider kunt krijgen bij het uitvoeren van de opdrachten is gratis. Dus een geweldige kans om op een speelse en laagdrempelige manier je kennis te verbreden en ervaring op te doen met Wetenschap & Technologie in de klas.

W&T verplicht vanaf 2020

Vanaf 2020 is Wetenschap & Technologie verplicht op de basisschool en dient het een vast onderdeel te zijn van het Curriculum. Deelname aan de W&T Challenge 010 geeft je de mogelijkheid om hier alvast mee te experimenteren en biedt je kant en klare voorbeelden om hier mee aan de slag te gaan.

Voor alles wat je als leerkracht moet weten over de verplichting van W&T onderwijs vanaf 2020 vind je op:

*Begeleiding is altijd in overleg en indien beschikbaar


Voor wie

Leerkrachten van basisscholen en groepsleiders van BSO’s in Rotterdam kunnen zichzelf of hun hele klas/groep aanmelden om gratis deel te nemen aan de verschillende challenges van de W&T Challenge 010.